10 tips om goede voornemens vol te houden!

We sluiten de maand januari af met 10 tips om jouw goede voornemens vol te houden:

 1. Formuleer de goede voornemens positief (en niet negatief).
  Dit zorgt ervoor dat je de voornemens in je hoofd als het ware al ‘afgevinkt’ hebt. Je doel positief formuleren geeft je extra motivatie en energie. De meeste keuzes die je maakt zijn namelijk in het onderbewuste brein. 
 2. Blijf realistisch, is het echt wel haalbaar?
  Natuurlijk wil je snel resultaat zien. Maak de doelstellingen klein en behapbaar voor jezelf. Als deze doelen namelijk niet haalbaar zijn, leidt dit vaak tot frustratie en ontmoediging, wat weer leidt tot een grotere kans op op te geven.  
 3. Heb geduld. Verandering kost tijd. We willen vaak te snel resultaten zien. Wanneer de gewenste resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn, geef niet op. 
 4. Deel je voornemen met zoveel mogelijk mensen en schrijf ze op
  Regel support in. Wie kan je ondersteunen bij het behalen van je doelen? Het gebrek aan steun van vrienden, familie of collega’s kan een significante invloed hebben op het volhouden van goede voornemens. Sociale steun is vaak essentieel voor het doorzetten bij uitdagingen.
 5. Maak een planning met concrete doelstellingen. Formuleer ook je gedrag concreet.
 6. Bepaal momenten van de waarheid. Het gebrek aan voortdurende motivatie maakt het moeilijk om je aan de gestelde doelen te houden. Wat doe je als het echt lastig wordt? 
 7. Wees lief voor jezelf als je een keer faalt. Je leert gedrag niet in 1 dag af (of aan). Is je voornemen niet gelukt? Probeer het morgen gelijk weer!
 8. Beloon jezelf, maar zorg ervoor dat het je gewoonte niet in de weg staat van het halen van jouw doelstellingen. Dus beloon jezelf bijvoorbeeld met nieuwe sportkleren en niet met een zak chips als je wilt afvallen.
 9. Onderzoek de invloed van externe stressfactoren: Factoren zoals werk-, familieproblemen of gezondheidskwesties kunnen ons afleiden en ons vermogen om ons te concentreren op de goede voornemens verminderen. 
 10. Houd vol!
  Voornemens impliceren vaak een gedragsverandering met voordelen op de lange termijn. Het duurt vaak 6 maanden voordat iets echt een gewoonte is. 

Veel succes met het behalen van je goede voornemens.

Kunnen wij jou helpen met het behalen van voornemens voor cultuur of gedrag in organisaties?