Liggen jouw goede voornemens al in de prullenbak? Zo slaag je wel.

Het is een traditie om goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Het staat symbool voor hoop & vernieuwing. Wij geven jou tips & tricks om goede voornemens vol te houden.

We starten het nieuwe jaar met grootse plannen, maar ergens tussen het besluit om te veranderen en daadwerkelijke actie ligt een moeras van “Oh, dat doe ik morgen wel.” 

Na 2 weken ligt al 75% van de goede voornemens in de prullenbak. Na 6 weken weten de meeste mensen niet meer wat hun goede voornemens waren. Een heel klein percentage houdt het maar vol. Hoe hou je het wel vol?

Van voornemens naar verlangen

Zorg ervoor dat de doelen die je stelt, ook doelen zijn die er echt toe doen voor jou. Formuleer één thema voor het hele jaar waar je mee bezig bent. Doe dit vanuit een verlangen, vanuit iets wat je echt wil en motiveert. Splits je thema uiteen in wat je doet (bovenstroom) en wat je denkt en verlangt (onderstroom). We leggen vaak de nadruk op de bovenstroom, maar als je de onderstroom niet meeneemt wordt de verandering minder effectief. Dus denk goed na over wat jouw drijfveer is in je werk en in je leven. Waar verlang jij naar? Sluiten je goede voornemens daar wel op aan? 

Doe iets iets waar jezelf naar verlangt, niet wat de omgeving vraagt

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. We worden ontzettend beïnvloed door de omgeving. We worden verleid: ”Doe niet zo ongezellig neem toch een wijntje of een lekkere oliebol”. Of de sociale druk vanuit het werk: ”Heb ik weer niet mijn eigen mening gegeven of gezegd dat ik genoeg mijn bordje heb liggen. Of je komt weer in tijdnood: “Weer niet mijn mails weggewerkt en die goede vriend bezocht”. Het goede nieuws? Je kunt jouw eigen omgeving creëren. Dus welke omgeving heb jij nodig die hoort bij je goede voornemens?  

Leef in het hier en nu

Maak het hele jaar door mini-keuzes die te maken hebben met jouw verlangen. Leef in het hier en nu met je zelfgekozen thema. Niet alles is in doelstellingen te vangen, het is een reis die je het hele jaar maakt. Het loslaten van heel veel doelstellingen kan ook ruimte bieden voor het thema dat je hebt gekozen. Dit kan weer nieuwe energie geven.

Ben je nieuwsgierig wat wel werkt om goede voornemens vol te houden? Laat ons weten! We delen het graag met je in een volgend blog!